onsdag 4. mars 2009

Kanalprofiler

Alle radioene kan deles inn i kanalprofiler.
Og leksen er at vi skal finne to radioprogrammer som passer til en profil.

Den kjappe nyhetsradioen
- P4
- P1
Begge de to kanalene sender nyheter hver time.

Den utdypende samfunnsradioen
- P4 – sytten tretti. De sender friske debatter, aktuelle gjester og sterke historier.

Den lette serviceradioen
- P4 – midt i trafikken
- P1 – Trafikk radio

Taperadioen
- NRK mp3
- VG – Topp 20 lista fra VG

Opplevelseradioen
- NRK super
- P1 – live sendinger av noe.

Den kontaktskapende og aktiviserende radioen
- P4 – Radiofrokost har jackpot
- P4 – Lyden av Norge

Muslimsk skole!

Muslimer vil ha egen skole i Norge!
Human – Etisk Forbund (HEF) kritiserer FRP for at de er for privatskoler, men i mot egne muslimske skoler.
Argumentet Mile i HEF bruker til dagbladet er: ” Menneskerettighetene sier at foreldrene skal bestemme hva slags undervisning barnet skal få. Når vi har frikirkeskoler, katolske skoler og Steinerskoler, så blir det helt galt å ikke tillate muslimene å ha sine skoler.”

mandag 2. mars 2009

Sammenligning av P1 og P3

Jeg har tilbrakt litt av min tid til å sammenligne P1 og P3. Og en ting jeg har kommet frem til, det er at det er to veldig ulike radiokanaler, og henvender som oftest til forskjellige folkegrupper.

Jeg vil si at P1 henvender seg til en eldre folkegruppe, aldersgruppen fra kanskje 40 år og oppover. Utenom ett unntak, de pleier også å sende live sendinger fra blant annet langrenn og fotball. Det er faktisk den kanalen jeg synes har de beste live sendingene. Slik som når jeg satt i bilen i går, så satt jeg og hørte på en reporter som fortalte hvordan det gikk med Northug og Gjerdalen på fem-mila før jeg rakk å komme hjem og se resten på tv. Så akkurat med de sendingene, så henvender P1 seg til en stor folkegruppe.
Men P3 derimot, de henvender seg til et mer ungdommelig publikum synes jeg. Det kan man både høre på musikken og reporterne. Jeg vil tro de prøver å henvende seg til aldersklassen fra ca 15 – 40 år.

Radioreporterne til de to kanalene er ganske forskjellige. Jeg synes de på P1 er veldig "gammeldags" forhold til de på P3. De på P1 snakker veldig rent og pent, og bruker veldig Oslo-dialekt. Det høres ut som reporterne er godt opp i åra, og er litt "treige" når de snakker. Mens på P3, så er det yngre mennesker som snakker, de kan bruke litt mer "ungdomsspråk", også er de ikke så nøye med å snakke så pent, slik som Oslo-dialekten. Det kan høres ut som de er rundt 30 – 40 år kanskje? Når jeg hørte på P3, så var blant annet Erik Thorstvedt gjest der. Da snakket de litt om fotball, og tullet om forskjellige folk Erik har spilt fotball sammen med. Han er kanskje en rollemodell for yngre gutter som spiller fotball, og blant voksne så synes de det kan være gøy å høre hva den gamle landslagsspilleren har og si. Det er et godt eksempel på at jeg synes P3 passer bra til aldersgruppen 15 – 40 år.
En av de grunnene til at jeg synes P1 er for de eldre, det er programmene de sender. Sånn som i går, så sendte de egne norske kulturnyheter. Det synes jeg er litt spesielt, og mest for de voksne. Det blir også sendt vanlige distriktsnyheter på P1, noe som de voksne som oftest hører på.

De to kanalene benytter seg av ganske ulik musikksmak. Jeg sier det igjen, P1 har mer musikk for de eldre, mens P3 har litt mer ungdommelig preg over musikken.
Av det jeg hørte, så syntes jeg P1 sendte en del kjedelige sanger. Og veldig mye av det var norsk. De spilte til og med en norsk sang i fra 1957.
Mens P3 er mer moderne musikk, som passer bedre til den yngre folkegruppen. De spiller blant annet topp VG-lista, der de beste nye sangene blir stemt frem. Det blir også spilt veldig mye musikk på den kanalen. Så er det mennesker som er glad i ny musikk så anbefaler jeg å høre på den kanalen.

Av det jeg kunne høre, så ble det ikke brukt mye lyd utenom dialoger mellom de som snakket i radioen og lyden av musikk. Unntak en gang, da var det en innringer som hadde ringt inn til P1. Og når samtalen var ferdig så hadde P1 lagt på en effektlyd av et telefonrør som ble lagt på.