onsdag 3. september 2008

Analyse av reklame

Reklame analyse
En liten analyse av reklamen fra VG; skal vi sloss? Linken til reklamen ligger på youtube.com og er: http://www.youtube.com/watch?v=IG_HBc6nJS4


Innledning
Som sagt så skal jeg analysere en VG reklame. Grunnen til det er fordi den er faktisk ganske morsom. Reklamen ble visst på norske TV-skjermer for ca to år siden. Det skulle være en viss humor i den, med den tynne, smale nordlendingen mellom to ”biffe” karer. Jeg tror reklamen er rettet mot folk som liker å slappe av med en avis. Det kan jo egentlig være alle slags mennesker, både gamle og unge som kan lese. Formålet er jo at vi skal kjøpe VG å sitte og lese om nyheter, sport, utenriks e.l.


Beskrivelse
Den denotasjon delen i denne reklamen er, hvordan omgivelse der er. Hvor de er og hvem som som spiller hvilken rolle. Jeg tenkte jeg skulle litt nærmere på omgivelse nå.
Hele reklamen foregår i en badstue med tre mannfolk. Det er lyse vegger som er rundt dem, men treplater som sitte underlag. Sentralt i bildet finner vi en tynn, hvit nordlending som kjeder seg noe veldig. Og på hver sin side et trinn over han finner vi de to ”store” mannfolka som leser VG. De to er store og brune, med store og veltrente muskler, mens nordlendingen er liten og spinkel. Alle tre har bare et håndkle hver som dekker under kroppen. Han som sitter til høyre for nordlendingen sitter og leser, og beveger på brystmusklene sine. Og det er noe han nordlendingen forestiller seg at han greier også, så han spør; ”Skal vi sloss?”


Utredning
Reklamesnutten starter først med at nordlendingen sitter og ”slår” seg litt på ryggen med en pisk, før han snur seg rundt og titter på de andre. Så sier han til mannen til venstre for seg men ordentlig dialekt: Ka du tru? Og mannen blir forbauset over spørsmålet og sier unnskyld. Og da spør nordlendingen litt om tronarvingen og monarkiets fremtid. Men da svarer han at han bare leser om statsministeren deres. Nordlendingen prøver litt å etterligne kroppene til de andre. De sitter der med skikkelig muskler, mens han sitter med den tynne smale kroppen sin. Nordlendingen er kanskje femten år eldre enn de to andre, som er kanskje rundt tretti år.
Slagordet i reklamen er: Dagen er ikke helt den samme uten VG.


Tolkning
Nordlendingen sitter der og har ikke noe å gjøre, og kjeder seg kanskje litt. Det er nok derfor han prøver å snakke med han ene, og etterligne han andre, mens han lurer på om de skal sloss. De to store guttene har noe å gjøre. Underholdningen deres er VG, mens nordlendingen ikke har noen underholdning. Det er en ting som passer til slagordet; dagen er ikke den samme uten VG. Hadde nordlendingen også hatt en VG, da ville ingen blitt forstyrret, og han selv kunne hatt noe å lese på.


Vurdering
Jeg synes denne reklamen er ganske bra, med et godt poeng. Men hadde egentlig reklamen blitt like morsom hvis det ikke hadde hvert slike sterke karer i bakgrunnen? Og hadde den blitt like morsom hvis det var en annen som var nordlendingen? Jeg tror neppe det på begge delene. De passer så godt overens, den tynne slanke nordlendingen sitter og prøver å vise muskler og være en av ”gutta”, mens han spør om de skal sloss. Det er det som gjør så reklamen blir som den blir.
Stereotypiet i reklamen er jo kontrasten mellom de store guttene med musklene, og den spinkle nordlendingen som sitter et trinn nedenfor dem.


Konklusjon
Det er altså den siste delen av analysen.
Som sagt, jeg synes det er en god reklame med et godt poeng. Det er brukt gode skuespillere og gode replikker.
Og denne reklamen var jo faktisk en liten reklame hit, så det er vel en grunn til det når den lille mannen skal ”sloss” med han store sterke mannen.

Analyse skrevet av Henrik Onstad


Ingen kommentarer: