torsdag 27. november 2008

Repetisjonsoppgaver s.141

Repetisjonsoppgaver s.141

1. Hva er en nyhet? Hva er typiske kjennetegn ved en nyhet?- En nyhet er informasjon om en aktuell hendelse.- Nyheter formidles til mennesker av journalister gjennom, tv, radio, internett.- En nyhetssak har i oppgave å informere oss om hva som skjer og hvorfor ting skjer.- Det kan handle om alt, men det er viktig at nyheten er ny og spennende.- Tar opp noe som har skjedd i den nærmere tid.- Den er faktabasert.

2. Hva mener vi med den omvendte pyramiden?- Med den omvendte pyramiden menes at man organiserer informasjonen etter hvor viktig det er.

3. Når bruker vi APUS, og hva står de fire bokstavene for?- Anslag: sakens tema og vinkling blir presentert.- Presentasjon: Gir svaret på spørsmålene i saken.- Utvikling: Saken blir vinklet og spisset, ulike sider får uttale seg.- Slutt: Oppsummerer og setter punktum for nyhetsinnslaget.

4. Hva er særskilte kjennetegn ved nyheter på Internett?- Nettnyheter kan bestå av forskjellig teksttyper; skrift, animasjoner, grafiske illustrasjoner, lydopptak og filmsnutter.- Nettnyheter oppdateres kontinuerlig.- Lesere kan kommentere saker og være med på nyhetsdebatter.

5. Hva mener vi med presseetikk og hva er vær-varsom-plakaten?- Presseetikk er normer og skikk for hvordan mediene skal forholde seg til kilder og omtale av personer.- Presseetikken kommer til uttrykk i vær-varsom-plakaten.- Vær Varsom-plakaten er et sett selvpålagte etiske normer for trykt presse, radio, fjernsyn og nettpublikasjoner i Norge.

6. Hva skjer dersom en journalist begår overtramp?- Journalisten kan bli klaget inn for PFU (Pressens faglige utvalg), hvor de bestemmer om de blir dømt.

Ingen kommentarer: