onsdag 12. november 2008

Av Maria og Henrik

Nyhet:

http://www.vg.no/nyheter/utenriks/artikkel.php?artid=522351

Undertittel: Nyhetsartikkel
Hvorfor denne saken er en artikkel:
Fordi det er en aktuell hendelse i dag.
Den har en overskrift, ingress og brødtekst.
Denne saken har også en omvendt pyramide. Det viktigste kommer først, så det mindre interessante til sist.


Kommentar:

Denne kommentaren viser til en petit, skrevet av Thorvald Lerberg:
http://www.liernett.no/?artikkel=2387

Dette er en petit. Det vises godt vet at det er en kort, humoristisk/kåserende, kommenterende, helhetlig tekst som har en muntlig, personlig og flytende språktone, somer veldig typisk for en petit. Den er skrevet at Thorvald Lerberg, som fast skriver ”Ukas petit” på Liernett.
· Om det finnes noen forskjell mellom petit og kåseri er svært omstridt, og mange mener de to kun er forskjellige navn på samme ting.
Feature:
http://home.hio.no/~steen/Lille%20Toyen%201.html

Dette er en feature-artikkel. Det vises godt ved at har teksten et spesielt særpreg. Journalisten er til stede i teksten og blir en medspiller i dramaet. Inntrykk og opplevelser blir skildret der og da, gjennom beskrivelse, replikker, sanseinntrykk, kontraster, gjentakelser og symboler. Leseren får da en følelse av å bli dratt inn til mennesker og situasjoner. En featurereporter kan sammenlignes med en historieforteller som gir rapport fra et spennende sted eller et møte med en interessant person. En feature inneholder vanligvis ett eller flere intervjuer. Denne typen artikkel er beslektet til reportasjen.

Ingen kommentarer: